haelspore-lea

Hælspore

Hælspore er en betændelsestilstand i leddet der hæfter ved hælbenet på foden. Fodleddet er et af de mest komplekse og mest belastede led på kroppen, og det er derfor ikke ualmindeligt at der undertiden kan opstå overbelastning. Trods den ufarlige karakter kan hælspore til gengæld være en længerevarende og smertefuld oplevelse. Hælspore opstår som følge af en irritations og betændelsestilstand ved fodens hælknogle hvor svangens sener er fasthæftet. Årsagen til irritationstilstanden er overbelastning og kan være grundet noget så simpelt som det fodtøj man anvender. Det kan ligeledes være grundet ikke hensigtsmæssig fodstilling eller eksempelvis megen løbetræning på hårdt underlag. Som følge af inflammation dannes der en form for “plak” eller kalkaflejring ved senes hæftning på hælknoglen. Dette er årsagen til man kan se en hælspore på et røngtenbillede. Diagnosen stilles ikke længere ved hjælp af radiologi, men ved klinisk undersøgelse og samtale om den samlede daglige belastning af fodled, fodtøj, smerteanamnese med mere. Årsagen til at man er gået bort fra røngten, er at de fleste mennesker vil have en såkaldt “hælspore” ved røngtengennemlysning, men det er langt fra alle der har smerter ved det.

Book en tid

Har du spørgsmål eller ønsker du at booke tid til behandling, er du mere end velkommen til kontakte mig.

Hvordan opleves det at have hælsporesmerter?

Smerterne beskrives som jagende og/eller murrende karakter og aktiveres ofte i forbindelse med igangsætning efter længerevarende stillesiddende eller stående stilling. Nogle dage kan opleves helt smertefrie hvor andre kan opleves svært pinefulde og med besvær med at sætte hælen i jorden uden at halte. Smerterne kan opstå i forbindelse med eller efter gang, løb eller anden fysisk aktivitet. Smerterne er lokaliseret under foden ved hælen og i området omkring hælbenet. Der kan være udstråling til andre steder under foden eller op af siden af benet. Oftest har man kun problemer med den ene fod og ofte vil smerterne “brænde ud” af sig selv efter 1-2 år. Det anbefales at blive undersøgt af en læge inden man søger en specifik behandling, idet smerterne kan være forårsaget af andre årsager.

Hvordan behandles hælspore?

Hælsporegener kan behandles på flere forskellige måder. Det er dog altid en god idé at gå til sin praktiserende læge for at udelukke andre årsager til smerterne. Man kan derudover overveje om der har været en overbelastning af foden som kan ligge til grund for udvikling af hælsporen. Hælspore smerter kommer fra en inflammatorisk reaktion i leddene som forårsager en kalklignende aflejring, som nedsætter elastisiteten i leddet. Derfor er aflastning det første og mest effektive man kan gøre. Har du eksempelvis løbetrænet på hårdt underlag, bør du holde en træningspause, eventuelt løbe mindre distancer på blødere underlag. Udstrækning af fodleddet er ligeledes en effektiv metode til at lindre smertesymptomer. Der findes mange tilgængelige øvelser på nettet til at lave disse udstrækningsøvelser. Hælsporen siges at brænde ud/forsvinde efter cirka to år hvis ikke den behandles.

Der findes derudover et utal af skoindlæg til aflastning af hælspore og som benyttes af mange med succes. Der kan også nævnes behandlingsmetoder såsom massage, ultralydsbehandling, akupunktur, tape, binyrebarkhormonindsprøjtninger, operation m.fl. Den mest effektive og hurtige behandling af hælspore er efter min erfaring trykbølgebehandling. Trykbølger fjerner selve hælsporen istedet for blot at lindre symptomerne.

Gør det ondt at få behandling for hælspore?

Det kan godt mærkes når du får trykbølgebehandling, men den prikkende følelse er hurtigt væk når behandlingen afbrydes. En enkelt behandling varer gennemsnitligt 10 minutter og de fleste kan overskue fornemmelsen i kort tidsrum. Dog er det meget forskelligt hvor meget styrke og hvor mange trykbølger den enkelte kan klare og har behov for. Det er derfor også individuelt hvor mange behandlinger man skal have- nogle få kan nøjes med én behandling, de fleste skal have ml 3-10 behandlinger.

Bivirkninger: Der kan optræde ømhed i hælen i et par dage efter behandling, men det forsvinder hurtigt og er et udtryk for at der sker en ophelingsproces. Nogle fortæller at de oplever andre gener på behandlingsdagen såsom hovedpine, generel utilpashed, kvalme og koncentereret, ildelugtende urin. Det er meget vigtigt at du er velhydreret inden og efter behandlingerne da det er via din urinproduktion at affaldsstoffer udskilles. Du får en flaske vand med efter behandlingerne.

Trykbølgerne påføres med en probe og ultralydsgelé direkte under hælen. Det kan være en fordel forinden at tage smertestillende i form af panodil, pamol eller pinex eventuelt kombineret med ibumetin/ipren eller kodimagnyl hvis du tåler det. Ikke alle har behov for at tage smertestillende.

Du kan genoptage din hverdag efter behandlingen

Få en uforpligtende, gratis forsamtale hvis du er i tvivl om trykbølger er noget for dig.