Hvad er trykbølgebehandling og hvad bruges det til?

Man ser ofte fysioterapeuter anvende trykbølger til lidelser eller smerter i bevægeapparatet såsom ledproblemer, kroniske senebetændelser i skuldre, hofter, knæ m.fl. Der findes flere typer trykbølgemaskiner som kan behandle en bred vifte af lidelser og det er i forbindelse med mit arbejde på urinvejs kirurgisk afdeling på OUH at jeg er stødt på behandlingsmetoden.

Blandt urinvejslidelser kan trykbølger behandle nyresten, betændelse i prostatakirtlen (prostatitis), peyronies sygdom (autoimmun sygdom der rammer elastisiteten i dele af penisvævet) samt rejsningsforstyrrelser (erektil dysfunktion). 

Derudover kan trykbølger behandle kosmetiske tilstande såsom cellulitis på mave, arme og ben, “ridebukselår”, strækmærker og arvæv.

Trykbølger er effektive fordi de stimulerer kroppens naturlige evne til vævsnydannelse, regenerering og heling når de påføres på bløddelsstrukturer.

Ved andre behandlinger anvendes trykbølgerne lidt anderledes Ved hælspore bruges trykbølgerne eksempelvis til effektivt at slå kalkaflejringer i stykker, som generer ved senes vedhæftning på hælbenet.

Her i klinikken tilbydes trykbølger til behandling af hælspore, arvæv, strækmærker, appelsinhud inkl “ridebukselår” og rejsningsbesvær.

Der anvendes anderkendt trykbølgemaskine af mærket Storz Medical. Trykbølgebehandling kan modtages uafhængigt af medikamenter og er beviseligt effektiv. (Trykbølger kendes bland andet også som shockbølger, ESWT og ESWL)

Trykbølger er med den korrekte anvendelse,effekt og styrke virksom i sig selv, men ud fra min personlige erfaring, boostes behandlingseffekten med god rådgivning og tæt samarbejde. Jeg mener eksempelvis det vigtigt i et appelsinhudsforløb at klienten er rådgivet og informeret omkring vigtigheden af et tilstrækkeligt væskeindtag, regelmæssig eksfoliering af området med eventuelt en hamphandske eller skrubbecreme etc. Desuden er det vigtigt med motivation om en sund og nærende kost, motion osv. Sammen vil tiltagne bidrage med at øge blodcirkulation og vitaliten i de ydre hudniveauer (hvor trykbølgerne kan arbejde med de indre lag), og dermed bidrage til et flottere resultat fysisk (og psykisk). 

Et andet eksempel kunne være et forløb mod hælspore. Her kunne det handle om at motivere til at holde pause med løbetræning, midlertidigt erstatte med en motionsform der er mindre belastende for hælen imens behandlingen får lov til at virke, rådgivning om udstrækningsøvelser mm.  

Ved yderligere information om behandling af rejsningsbesvær, se venligst mere på : http://sexologodense.dk

Virkning, bivirkninger og kontraindikationer

Trykbølgebehandling virker overordnet fordi den stimulerer kroppens egne selvreparerende egenskaber. De samme mekanismer som automatisk går i gang når sår eller andre skader på kroppen heler op. Det betyder at det kan være en længerevarende proces at få det endelige resultat af trykbølgebehandlingen. I et forløb mod eksempelvis appelsinhud, skal man regne med at kunne se det fulde resultat efter 4-8 uger fra sidste behandlingssceance. I et hælsporeforløb mærkes effekten dog oftest hurtigere.

Bivirkninger ved trykbølgebehandling er minimale men er meget forskelligt afhængig af hvad der behandles. Det er dog almindeligt at opleve generel træthed på dagen hvor du har gennemgået en behandling, øget tørstfornemmelse og eventuelt en let prikkende fornemmelse i det behandlede væv. Symptomerne er oftest væk dagen efter. Læs mere om bivirkninger under den specifikke behandling.

Tilstande med blødningsforstyrrelser, svær hjerte/kar sygdom, binyrebarkhormonkur indenfor den seneste måned, behandling af væv med cancerceller er kontraindiceret.

Lea Florczak, indehaver af Trykboelge.dk og sexologodense.dk

Jeg er uddannet sygeplejerske i 2004 og har både medicinsk og kirurgisk erfaring fra sygehus afdelinger. Derudover har jeg en Master i sexologi fra Aalborg Universitet.

Min drøm har længe været at kunne tilbyde god rådgivning og behandling uden at være fastlåst af bureaukratiske rammer og budgetter. Efter min mening nedsætter de klart kvaliteten af den sygepleje der ydes og i starten af 2017 besluttede jeg derfor at starte egen virksomhed. Jeg havde via urologisk afdeling og min stilling som sexolog haft et samarbejde med Storz Medical idet de stod for leveringen af trykbølgemaskiner til afdelingen. Det er igennem dette samarbejde at det har været muligt for mig nu at kunne tilbyde trykbølgebehandlinger i privat regi.